Gastritis

      Geen reacties op Gastritis

Gastritis wordt meestal geassocieerd met ondervoeding, maar hangt het uiterlijk van deze ziekte alleen af ​​van de voedselinname? Hoe en waarom het ontstaat, hoe het te bepalen en te genezen, wat u moet weten over voeding en lichaamsbeweging en welke fouten u niet kunt maken – zegt de gastro-enteroloog bij de MEDSI-kliniek Natalia Smolikova.

Wat is gastritis?

– Gastritis is verdeeld in chronisch en acuut. Chronische gastritis – ontsteking van het maagslijmvlies – komt vaak voor bij volwassenen en kinderen. De oorzaak is een verhoogde zuurgraad en Helicobacter pylori-infectie. Volgens de laatste onderzoeken vindt gemiddeld 80% van de mensen op het onderzoek Helicobacter (Helicobacter). Maar het veroorzaakt alleen ontsteking in combinatie met andere factoren, zoals zuurgraad en ondervoeding.
Chronische gastritis komt meestal voor bij mensen die onregelmatig eten en grote pauzes maken tussen de maaltijden door. Deze categorie omvat meestal studenten, kantoormedewerkers en mensen die in nachtdiensten werken. Vaker wel dan niet, mensen raadplegen een arts alleen als ze vrij ernstige symptomen hebben: pijn, misselijkheid, brandend maagzuur, boeren, bitterheid in de mond. Deze symptomen manifesteren zich niet altijd in verband met voedselinname, soms verschijnen ze op een lege maag en na het eten. Er kan een gevoel van een volle maag zijn, waar mensen in het begin ook niet op letten.

Acute gastritis optreedt bij het gebruik van kruidige voedingsmiddelen, corrosieve vloeistoffen zoals cola. Soms ontsteking van het slijmvlies van de maag is zeer ernstig, kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn op de afdeling chirurgie.

Voor acute gastritis zijn er predisponerende factoren. Bijvoorbeeld erfelijkheid. Vooral aandacht voor mijn behoefte aan mensen die bloedverwanten overleden aan maagkanker zijn. Elk jaar is het noodzakelijk om een ​​gastroscopie en onderzoek voor helicobacter ondergaan. In 2005, Australische artsen Barry Marshall en Robin Warren won de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van bacteriële gastritis, maag- en darmzweren. Zij bewezen dat Helicobacter-infectie bij primaire gastritis en chronische ontsteking van de cellen van de maag, zodat kankercellen kan veranderen.

Er zijn andere vormen van gastritis, die minder vaak zijn – wordt autoimmune species, voorkomend in grote autoimmuunziekten: systemische lupus erythematosus, reumatoïde artritis, auto-immune processen in de mucosa van de maag en darmen. Een andere zeldzame soorten – allergische gastritis, maar in de afgelopen jaren steeds vaker voor. Dit is te wijten aan het feit dat veel mensen hebben voedselallergieën en de maag werd voor het eerst geconfronteerd met een voedselallergenen. Als gevolg hiervan is er oedeem en ontsteking.

Helicobacter: oorzaken en gevaar

Infectie Helicobacter wordt meestal geassocieerd met het niet naleven van persoonlijke hygiëne. Volgens statistieken zijn er minder mensen besmet met Helicobacter in Europa dan in Rusland – hygiëne is daar beter ontwikkeld. Helicobacter kan worden overgedragen bij huishoudelijke contacten, bijvoorbeeld bij het gebruik van gedeelde gerechten.

Bij sommige mensen is het immuunsysteem in staat om met Helicobacter om te gaan. Soms kan echter zelfs iemand met mogelijk een sterke immuniteit worden geïnfecteerd. Bijvoorbeeld, als hij ziek werd met een simpele virale infectie en zijn immuniteit verzwakt.

Helicobacter is gevaarlijk omdat het leeft in cellen die zoutzuur produceren. De bacterie vernietigt ze, hierdoor produceert een persoon meer zuur om voedsel te verteren, verstoren het spijsverteringsproces. Deze processen kunnen onomkeerbaar zijn. De gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien zijn de volgende: maagkanker, atrofische processen, bloedarmoede, een schending van vitamine D-spijsvertering, osteoporose.

Volgens internationale aanbevelingen moet, als een persoon gastritis heeft, die optreedt bij een infectie met Helicobacter pylori, ook zijn familieleden worden onderzocht. Er zijn gevallen waarbij een persoon met een dergelijke gastritis een nogal gecompliceerde behandeling onderging, antibiotica lang had ingenomen en daarna, na herstel, opnieuw Helicobacter van familieleden kreeg.

Diagnose en behandeling van gastritis

De meest accurate diagnose wordt gegeven door gastroscopie. Hiermee kunt u de toestand van het maagslijmvlies bekijken, om erachter te komen of er defecten zijn, om zelfs de zweer te diagnosticeren als een gevolg van een langlopende chronische gastritis. Gastroscopie zal de arts helpen om de omvang van de verspreiding van de ziekte te zien. Indien nodig, moet je een test doen voor histologie – een klein stukje weefsel dat onder een microscoop zal worden gesmoord. Hierdoor kunnen we begrijpen hoe actief ontstekingen zijn.

Voer een diagnose en helikobakter uit. Het kan een ademtest zijn: iemand komt naar de dokter en ademt een speciale zak in, drinkt ureum – een oplossing die in ons lichaam zit, het is onschadelijk – en ademt vervolgens na een half uur weer uit. Diagnose stelt de arts in staat te bepalen of de maag Helicobacter is of niet. Een dergelijke analyse wordt niet alleen uitgevoerd voor de diagnose, maar ook voor de controle van de behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *